Frida Ramstedt driver en av Nordens största inredningsbloggar Trendenser och har skrivit en bok full av handfasta råd för den som vill lära sig mer om hur inredare och stylister tänker när de skapar trivsamma och hemtrevliga miljöer.
Bästsäljande handbok
Fridas bästa tips
- Välj hellre massivt trä i stället för mdf och spånskivor eftersom trä är lättare att reparera. Trä åldras med naturlig patina.
- Välj hellre FSC-märkt nordiskt trä i stället för exotiskt trä (till exempel teak, mahogny) eftersom det leder till kortare transporter. Nordiskt trä är mer snabbväxande och spricker/torkar inte lika lätt eftersom de trädslagen är vana vid vårt klimat och vår nivå av luftfuktighet.
- Välj hellre olja, såpade eller vaxade ytskikt i stället för lackade ytskikt eftersom de är vattenavstötande men tillåter träet att andas. Ett hack kan enklare svällas eller slipas/repareras.
- Välj hellre ekologiska väggfärger i stället för konventionell färg.
- Välj hellre vegetabiliskt garvat läder i stället för kromgarvat läder eftersom det leder till mindre utsläpp i naturen.
- Välj hellre avtagbara/tvättbara klädslar i stället för fasta klädslar eftersom de är lättare att underhålla och vårda = längre livslängd.
- Välj hellre ekologiska textilier (lin, bomull) i stället för syntetmaterial och plastmaterial eftersom de inte innehåller microplaster som läcker ut i naturen.
Recept på ett mer hållbart kök
Vi har kommit långt när det gäller ekologiska varor och utbudet av närproducerat inom mat och livsmedel, men är samtidigt omedvetna om hur olika val för köket påverkar miljön. Platsen där vi tillagar allt vi stoppar i oss.
Mitt bästa tips är att fokusera på sådant ni använder ofta. Diskmedel, disktrasa, kokkärl och redskap, bunkar och glas. När ni ska köpa nytt, undvik plast. Inte bara på de ytor som kommer i kontakt med värme, utan överlag. Plast är ett irreversibelt material som inte kan brytas ned av naturen och som förr eller senare riskerar att hamna i vårt ekosystem. Satsa därför på trä, sten, glas och metall som kan ingå i kretsloppet utan att störa.
Idag finns också många bra köksrelaterade produkter som är tillverkade i bambu. Det är den snabbast växande grödan på vår planet, kan odlas utan besprutning och producerar mer syre än skog av jämförbar storlek.
Medvetna val för myset
Man tänker kanske inte på det men vardagsrummet bjuder på en hel del fallgropar för den som vill inreda med en bättre miljö i åtanke. Många av de stoppade möblerna vi inreder med (soffor, fåtöljer och fotpallar) innehåller en hel del onaturliga och petroleumbaserade material som polyeter och skumplast. Klädseln kan dessutom vara behandlad med flamskyddsmedel som innehåller konstiga kemikalier och många leverantörer tillverkar sina möbler i fjärran vilket kräver långa transporter som är kostsamma för jordens resurser.
Mattorna på golvet behöver också synas. Är de i naturmaterialet ull, som är naturligt fläckavvisande och flamskyddat till sin natur? Eller består de av polyester eller akryl? Vad har ni för väggfärg, TV-bänk, bokhylla och elektronik i rummet? Många av de sakerna remitterar kemikalier under hela sin livstid så var noga med att granska vilka lacker, plaster och material sakerna är gjorda av och om det finns bättre alternativ på marknaden. Det finns ett par svenska leverantörer som gör Svanenmärkta soffor och genom att välja ett soffbord i glas, sten eller trä slipper ni de värsta limmerna och gifterna som kan finnas i mdf och spånskivor. På köpet får ni dessutom en möbel som kan repareras och som därför håller längre.
Se till att alla textilier i mattor, gardiner och soffkuddar är certifierade och köp inget ni inte skulle vilja ge vidare till era barn. Om man har livet som tidshorisont på sina köpbeslut brukar man tänka igenom inköpet lite mer än om man spontanshoppar på lust och begär.
Sova med gott samvete
Om det är något rum ni ska börja förändra om ni vill inreda mer hållbart och hälsosamt så är det just sovrummet. Varför? Det är förmodligen det rum ni spenderar mest tid i på ett dygn, även om ni inte gör det i vaket tillstånd. Vi sover ju förhoppningsvis 8 timmar per natt och därför blir valet av säng, sänggavel, sängkläder, möbler, väggfärg och luftkvalitén i sovrummet så oerhört viktigt för oss.
Satsa på ekologisk bomull som odlas, rensas, spinns, vävs och sys utan några gifter. Det är inte bara bättre för miljön och för er när det används, den är också mer hållbar. Ekologiskt odlad bomull håller upp till tre gånger så lång tid som traditionellt odlad bomull, eftersom fibern inte har förstörts av kemikalier.
Tänk också på vilka gifter och kemikalier ni omger er med i madrassen. Välj en natursäng om ni kan. De finns i alla prisklasser från Hästens rolls royce, till Hildings Svanenmärkta allergisäng, till IKEA’s prisvärda natursängar. Fundera på vad ni har för stoppning i kuddar och täcken? Och vad använder ni för sänggavel?
Vad är det för textiler i gardiner och mattor? Är det lättstädat och enkelt att hålla rent eller har ni möblerat på ett sådant sätt att det är svårt att komma åt med dammsugare och golvmopp? Det är nämligen i dammet som kemikalierna hamnar så kan ni städa på ett enkelt och smidigt sätt är mycket arbete sparat.
Sist men inte minst, hur har ni det med växter i sovrummet? Tänk på att de inte bara är dekorativa utan också väldigt effektiva luftrenare i våra hem. Gullranka, murgröna, svärmorstunga och fredskalla tillför syre och tar upp formaldehyd, bensen och skadliga ämnen från inomhusluften. Perfekta kompisar att ha i sovrummet!
Trivselhus bygger hus i trä, förnybar råvara som lagrar koldioxid under sin ...
Ett Trivselhus är ett lågenergihus per dagens definition
Skapa mervärde genom investera i solceller eller laddbox för elbil
Genom appen MaintAid får ni en överblick och stöd i underhåll och skötsel av ...
Med stolthet och engagemang erbjuder vi framtidens bostadsmiljöer i trä
Trivselhus är Rädda Barnens vänföretag 2023.
Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus
Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!